Best lastig allemaal - Reisverslag uit Turrialba, Costa Rica van Saskia Haan - WaarBenJij.nu Best lastig allemaal - Reisverslag uit Turrialba, Costa Rica van Saskia Haan - WaarBenJij.nu

Best lastig allemaal

Door: saskia

Blijf op de hoogte en volg Saskia

17 Januari 2011 | Costa Rica, Turrialba

17 jan geschreven

Sorry voor het laatste bericht, dat die zo laat is gekomen. Was vergeten die op mn blogsite te zetten.
Daarom nu meteen alle 2.

Afgelopen 2 dagen waren eigenlijk een hel. Gister mezelf geprobeerd te observeren en te koppelen aan een oorzaak. Ben daar nog steeds niet over uit. De keuze was uit: vermoeidheid, after-hang-over-day, of home-sick. Ik hang toch meer aan nummer 3.

Zaterdag afscheid genomen van ouders, zussen en zwager. Zaterdagmiddag naar de hostel waar ik niemand kende, ik me het jonge eendje voelde en absoluut niet op mn gemak. Had verrot geslapen. Probeerde om 10 uur te gaan slapen, wat op zich wel gelukt is, maar om de 2 uur kwam er elke keer iemand de zaal op en ik moest om 4 uur op. En daar sta je dan, met 2 tassen en een grote vraagteken boven je hoofd waarom je deze reis gaat belopen. Jezelf afvragen: dit moet toch leuk zijn met geen zenuwen, heimwee. Ik moet zeggen, dat de vraagteken nog steeds boven mn hoofd staat, alleen hij is een stuk kleiner geworden. Ik was op het vliegveld en ik zat zelfs te twijfelen om naar huis te gaan. De voor’s waren een stuk sterker dan de tegens. Dus daar zat ik dan, te wachten bij de gate met tranen in mn ogen, niemand die me gerust kon stellen en zeggen dat het allemaal goed kwam. En wat doe je dan? Je pakt je laptop erbij en schrijft jezelf geruststellende woorden. Niet dat de tranen weg gaan en je gerustgesteld bent, maar ik was iig mn verhaal kwijt.
In het vliegtuig ook niemand gesproken. Kwam ik rond 16 uur aan, was Johny daar, de taxi-driver, die me bracht naar Turriabla. 2 uur later aangekomen, was het gastgezin er niet. Ik had daar een beetje de pest over in. Daarnaast regende het, was het mistig, leek net een nachtmerrie.

5 minuten later kwam Grace met de auto en kleindochter. Driver en zij wisselde wat woorden, mocht mn spullen achter laten en in de auto stappen van G. Later bleek dat we naar haar ouders huis gingen. Was moeilijk te begrijpen, want zij begrijpt geen engels en ik geen spaans. Gelukkig waren in het ouderlijk huis wel wat mensen die engels konden. Zij wat vertaald, terwijl ik wat at. Op dat moment werd het al weer wat beter. Degene die engels kon, Jose, studeerde psychologie, in hoeverre dat dan ook wat betekende. Hij vroeg wat voor werk ik deed, dus dat was een schot in de roos. De hele familie werd uitgepluisd wie er loco waren en ik mocht mijn analyses uitbrengen, zoals ze dat hier noemen. Goed gevoel voor humor en mijn gevoel van vermoeidheid was een stuk minder.
Dag 1 in costa rica: mocht met taxi, die me veelste veel heeft gevraagd voor de rit, naar de school. Ik was jammer genoeg iets te laat, maar daar kon ik in het nederlands mij voor verontschuldigen, want er waren alleen maar Nederlanders. Ja echt waar, ik was ook beetje flabbergasted.
Na korte uitleg over hoe en wat, ging de spaanse les van gang door Patricia. Ik weet nu te zeggen hoe ik heet, vragen hoe iemand heet, waar hij vandaan komt, wat voor werk hij doet, of hij getrouwd/singel is en visa versa. Het blijft voor nu ook nog bij ‘weten’ dat ik het heb gehad, het nog echt uit kunnen voeren is nog een kunst. Na de les met taxi terug gegaan en met Grace de stad in.
Het doel was om er achter te komen hoe ik de binnenstad in kom, waar de winkels zijn en waar de bank is. Dat eerste wist ze volgens mij wel, maar het laatste 2 niet. Ze zeggen dat je tijdens je reis de lonely planet als bijbel beschouwd, nou ik niet dus. Het woordenboek en de taalgids met hele handige zinnen (en lief stukje geschreven van mi madre) is mijn bijbel en ook nog een hele heilige ook. Tijdens maaltijden, gesprekken die grace voert zit ik aandachtig als een nieuwsgierig meisje te luisteren wat ze allemaal zeggen, om bekende woorden eruit te pikken en te begrijpen wat ze bedoelen. Merk wel dat ze waarderen dat ik moeite ervoor doe om ze te verstaan of dingen te vragen.

Zo nu en dan heb ik nog een low point, het zelf regelen van geld: hoeveel?, het regelen van vervoer. Daarnaast het missen van the one person who gets you. Meeste mensen die hier op reis zijn doen net alsof het koekie is, waardoor ik me nog meer een uitzondering voel. Ik weet dat ik hier zelf voor heb gekozen en denk ook wel dat ik er uiteindelijk blij mee ben (‘ik wilde immers meer uitdaging in het leven..’). Maar het kost wel heel wat energie, zelfvertrouwen, alleenige momenten. Ik denk dat als ik de taal begrijp al een heel end ben en ik ben hard aan het oefenen.

Morgen ga ik ‘s avonds salsa-en. En woensdag ga ik lekker paardrijden en daar heb ik zo veel zin in! Lekker naar buiten. O en voor degene die willen weten hoe lekker weer het hier is, zodat mensen jaloers er op kunnen zijn. Wees gerust, zo mooi is het niet. ’s Ochtends zon, maar met veel wind, ‘s middags wisselt af met regen/miezer. Ik heb het kouder dan Grace, maar misschien ligt dat meer aan de leeftijdsfase (zij is 51)

• 18 Januari 2011 - 16:29

Jos En Aman:

hoi sassie!!!

fijn om te horen wat er allemaal in je om gaat bij zo'n reis. Ik kan het ook wel begrijpen. Maar ik ben super trots op je!!!! En wat goed dat je spaans aan het verbeteren is en je gastgezin bevalt!

Tot spreeks/mails/sms!!!

dikke knuffel voor ons top (schoon) zusje

• 18 Januari 2011 - 17:40

Maaike:

Sasje!

Geef jezelf een hele dikke knuffel! Of loop met een bordje op straat waarop staat 'free hugs'! Bij die gast op youtube werkte het iig :)!
    Je bent een topper!

Liefs

• 18 Januari 2011 - 17:54

Sharon:

Dag lief niggie, Jaaaaa! Herkenning! Don't you worry, IEDEREEN gaat daar doorheen als je voor het eerst gaat reizen! Ik heb áltijd steevast de eerste 2 weken als vreselijk moeilijk ervaren; onwijze ups en downs. Dan deed je iets leuks en was reizen geweldig, het volgende moment voel je je alleen op de wereld en vraag je je idd af waar je aan bent begonnen! Waarschijnlijk leef je daar veel meer in het moment dan in NL, aangezien elke dag weer nieuwe dingen brengt, vandaar de volgende tip (heeft mij veel geholpen): Als je je rot voelt, of even een Remy-alleen-op-de-wereld-dag, dan denk je maar: ach, vandaag is niet zo fijn, maar zometeen ga ik slapen en morgen kan ik mijn leventje hier weer helemaal opnieuw beginnen.
    En trouwens, je bent ook eventjes helemaal alleen, want je kent daar toch niemand? Nou, dan mag je best even verdrietig zijn, laat maar lekker gaan. Binnen no time ken je mensen en dan ziet de wereld er weer heel anders uit. Dan ben jij het bereisde type en kan je de groentjes begeleiden ;-)!! Het is ook nogal wat Sassie, je bent helemaal op jezelf aangewezen en kent niet eens de taal! Trots als een pauw mag je zijn, meid! Apetrots! Ik ben dat iig wel op je, je doet het toch maar allemaal! Liefs van je nicht

• 18 Januari 2011 - 18:33

Tienus:

Hee meis!
    Leuk je verhalen te lezen, ook erug leuk dat ik er in voor kom hahaha ;-)
    Hoop dat je een erg leuke eerste week doormaakt, met zijn ups en downs! maar de ups zijn straks veel en veel meer! Komt helemaal goed.

enjoY
    x

• 18 Januari 2011 - 21:55

Aad:

Als ik het zo lees, dan gaat het helemaal goed komen. Je weet al te vragen of hij single is, je gaat salsa dansen (en dat doe je niet alleen) en daarna zie je de prins op het witte paard. Dat wordt een wereldtijd voor je.

Aad

• 19 Januari 2011 - 06:13

Gemma:

Hoi Sas,
    In het begin zal het zeker vermoeiend zijn al de veranderingen, maar zodra je weet van hoe en wat zal het zeker beter gaan. Wat leuk dat je al gaat salsa en en paardrijden. Dat zijn lekker ontspannende dingen en daar kan je je lekker in uiten.
    Als je dat soort afwisselende dingen nou regelmatig hebt gaat het helemaal goed komen.

• 19 Januari 2011 - 22:45

Marion:

Hola Sas
    Wat een verschrikking deze gevoelens;)... snap het helemaal dat je je vet ellendig voelt zo alleen.. went het al een beetje? Zoiets moet ook wennen toch.. Hoe was het paardrijden?
    Ik hoop dat je heeel snel went, en je beetje happy voelt daar en rap die taal leren! Had je nu maar wat meer discipline gehad he;).. Nee hoor, komt vast snel goed(Y)...
    Ponlo en! Usted puede hacerlo! iBuena suerte!
    Disfrute:D!

abrazo
    Marion

• 20 Januari 2011 - 16:52

Roosje:

Hey Sasje!

Wat kan jij toch goed van die verhalen 'schrijven'! Alleen wel jammer dat je zo home-sick bent/was. Maar geloof me: dat komt allemaal goed!
    Je bent mega stoer, grappig, knap en leuk. Kortom: je bent geweldig! (Slijmbal ben ik he?!)

Tot snel weer op de pc!

Kusjes,

Roos

• 21 Januari 2011 - 10:33

Marijke.:

Hoi Sas.

Wat een emotionele verhalen.
    Ik ben blij dat je het nu weer een beetje ziet zitten en dat je leuke dingen gaat doen.
    Geniet ervan en pas goed op jezelf.
    Marijke